×

Kastelen

In en om Vorden liggen acht prachtig onderhouden kastelen, deels verscholen in het bos. De Achtkastelenroute van Vorden is wellicht de oudste fietstocht van Nederland. Al in 1913 nam de burgemeester van Vorden toeristen mee om ze het natuurschoon en de prachtige kastelen van zijn dorp te laten zien. Aan de Wildenborchseweg vindt u kasteel "de Wildenborch", met z'n prachtig aangelegde tuinen. Deze tuinen worden jaarlijks voor het publiek opengesteld in de maanden juni-augustus. Voor meer informatie verwijzen we naar de VVV Vorden (www.vvvbronckhorst.nl) of naar de site van kasteel de Wildenborch. Zie hieronder. 
 
 
Kasteel Wildenborch
Gerelateerde afbeelding
De eerste vermelding van de Wildenborch (Burcht in het wilde moeras) stamt uit 1372. Het was toen eigendom van een roofridder met de stoere naam Sweder Rodebaert. Sinds 1780 is het kasteel continu in het bezit van de familie Staring. De bekendste telg is de dichter A.C.W. Staring. In 1976 brachten de Starings kasteel en landgoed onder in een stichting, om zodoende het voortbestaan te verzekeren. Nog steeds bewoont en beheert een Staring het landgoed en zorgt voor het omvangrijke Staring-archief in de Wildenborch.

 

Kasteel Hackfort
Afbeeldingsresultaat voor kasteel hackfort

Kasteel Hackfort werd in de 14e eeuw door Gerrit van Hackfort gebouwd. Tot 1981 bleef het in het bezit van de families Hackfort en Van Westerholt. Omdat de laatste telgen uit deze families kinderloos bleven, kwam het kasteel met de watermolen, boerderijen en omliggende gronden in handen van Natuurmonumenten. Dit volgens de laatste wil van de laatste bewoner van het kasteel.

Kasteel en watermolen zijn door Natuurmonumenten gerestaureerd en in de watermolen wordt weer graan gemalen. Een leuk detail: de overtollige molenenergie wordt door het energiebedrijf afgenomen.

 
Kasteel de Wiersse
Afbeeldingsresultaat voor kasteel de wiersse

Landgoed de Wiersse profileert zich als “De mooiste tuin van Nederland”. En dit zou zomaar waar kunnen zijn. Want waar u zich ook in het 16 hectare grote park bevindt, overal is het uitzicht verrassend anders.

De Wiersse wordt sinds 1678 bewoond en beheerd door dezelfde familie, waardoor u kunt genieten van een eeuwenlang voortschrijdende continuïteit.

 
Kasteel Vorden
Afbeeldingsresultaat voor kasteel vorden

Kasteel Vorden heeft heel wat belevenissen meegemaakt. Zoals bewoners uit veel verschillende geslachten, die verantwoordelijk zijn voor veel aanpassingen aan het uiterlijk van het kasteel. Het kasteel is in 1315 als strategisch bolwerk gebouwd. In 1580 werd het tijdens de Tachtigjarige Oorlog geplunderd en tientallen jaren later weer hersteld.

Na de Tweede Wereldoorlog stond Kasteel Vorden lange tijd leeg en verpauperde. Daarin kwam een keer toen kasteel en landgoed in 1974 in het bezit kwamen van Het Gelders Landschap. Deze stichting verkocht het vrijwel direct door aan de Gemeente Vorden, die het restaureerde, waarna het als gemeentehuis diende. Totdat de gemeente het kasteel in 2004 voor ruim 3 miljoen euro verkocht aan de Rozendaalse familie Rodink. Deze familie exploiteert nu Kasteel Vorden als trouwlocatie en hotel. Ook is het te bezichtigen.

 

Kasteel Kiefstkamp

De Kieftskamp is een relatief jong kasteel, dat als enige van de acht kastelen van Vorden niet uit de Middeleeuwen stamt. De Kieftskamp wordt in 1626 voor het eerst wordt vermeld. Het huidige kasteel is in 1776 gebouwd. Aan het begin van de 20ste eeuw stond het een tijdlang leeg, tot het na de Eerste Wereldoorlog door de familie Van den Wall Bake werd aangekocht. Mr. Rudolf van den Wall Bake (1912-2003) was de laatste particuliere eigenaar. Hij was van 1966 tot 1974 voorzitter van het Geldersch landschap. Deze stichting is momenteel eigenaar van het kasteel.

De naam Kieftskamp is terug te voeren naar de kieviet (kieft in dialect), een vogel die hier vroeger veel voorkwam.

 

Kasteel Medler
Afbeeldingsresultaat voor kasteel medler

Het Medler wordt voor het eerst in 1483 genoemd. Hoogstwaarschijnlijk werd dit huis tijdens de Tachtigjarige Oorlog vernietigd. Sinds 1684 is het Medler in het bezit van de familie Van Dorth.
Het huidige huis is in 1800 op delen van de muren van het oude huis gebouwd. In 1892 kreeg het haar huidige aanzien. Het mooie toegangshek is afkomstig van het in 1816 gesloopte Almense kasteel De Ehze.

Huis en 300 hectare grote landgoed zijn in het bezit van de familie Van Dorth tot Medler.

 

Kasteel Onstein
Afbeeldingsresultaat voor kasteel onstein
Het Onstein is in 1613 als een tamelijk eenvoudig landhuis gebouwd. Pas in 1925 kreeg het, na een ingrijpende verbouwing, zijn kasteelachtige trekken doordat de dakpannen werden vervangen door leistenen, er klokkentorentjes kwamen en de traptoren werd verhoogd.

 

Kasteel den Bramel
Afbeeldingsresultaat voor kasteel den bramel

Al in het jaar 1396 heeft hier een huis gestaan. Het huidige kasteeltje is gebouw op delen muur van dit voormalige gebouw. In 1868 kreeg het een trapgevel en in 1881 kwamen er leistenen op het dak en kreeg het een torentje. Deze verbouwing vond plaats met restanten van een kerk. De dakruiter met het opschrift “Soli Deo Gloria”, de windwijzer met haan en de koepel op het voorplein, waarin delen van een kerkorgel zijn verwerkt, getuigen hier nog van.

Den Bramel is sinds 1994 privébezit van mevrouw T. Blom-Thate. Zij heeft het kasteel, de theekoepel en het koetshuis laten restaureren.

 
 
 
 

 

Privacyverklaring | Copyright by Hoeve ''Kroep An | Created by